Znanstveno novinarstvo – razgovor povodom izlaska knjige Znanost i predrasude

Thursday, 24. November 2022. s početkom u 18:00 — Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Predavanje su održali Nenad Jarić Dauenhauer i Neven Barković.

SAŽETAK
Na predavanju, koje će održati Indexov znanstveni novinar Nenad Jarić Dauenhauer i Indexov urednik Neven Barković bit će predstavljeno znanstveno novinarstvo na webu iz dvije perspektive: novinarske i uredničke. Dvojac koji surađuje već skoro 15 godina pokušat će objasniti što sve podrazumijeva i pokriva znanstveno novinarstvo, zašto ono može biti interesantnije i čitanije nego što se obično misli, kako se znanstveno popularne teme smišljaju i obrađuju, kako se privlači pozornost čitatelja, kojim umijećima treba raspolagati za ozbiljnu popularizaciju znanosti, kako se nalaze pouzdani izvori, kako se biraju naslovi i oprema članaka, kako se pokrivaju sporne teme poput cijepljenja, GMO-a i alternativne medicine, kako se nalaze suradnici za pokrivanje tema. Nenad Jarić Dauenhauer će na kraju izlaganja ukratko predstaviti svoju knjigu Znanost i predrasude.

O PREDAVAČIMA
Nenad Jarić Dauenhauer je znanstveni novinar i urednik znanstvene rubrike na Indexu. Studirao je fiziku na PMF-u u Zagrebu. O znanostima, obrazovanju i povezanim politikama piše od 2001. za portale Hej.hr, Jutarnji.hr, tportal.hr i konačno Index.hr. Kao freelancer pisao je za New Scientist, Nature, Chemistry World, Physics World, Physics Today, Research Europe i Bug. Physics Today je 2019. njegovu priču 'Fizika u bivšoj Jugoslaviji' objavio kao naslovnu. Godine 2022. objavio je knjigu Znanost i predrasude. Na Indexu je pokrenuo rubriku Index lab za koju su pisali neki od prominentnijih znanstvenika u Hrvatskoj.
Neven Barković je urednik vijesti na Indexu. Studirao je fiziku na PMF-u Zagrebu. Novinarstvom se bavi od 2000. godine te je kao novinar i urednik radio na Indexu, Business.hr-u i tportalu. Sudjelovao u osnivanju i radu više organizacija posvećenih kritičkom mišljenju i promociji znanosti.

Videosnimka predavanja