Mladi čuvari prirode

Mladi čuvari prirode (MČP) sekcija je Hrvatskog prirodoslovnog društva koja pod ovim imenom djeluje od 1974. godine. Osnovana je od strane entuzijastičnih profesora sa Prirodoslovno – matematičkog fakulteta i učitelja biologije u školama diljem naše zemlje.

Osnovna djelatnost Mladih čuvara prirode jest odgoj i obrazovanje djece i mladeži u okviru zaštite prirode i okoliša. U osnovnim i srednjim školama Mladi čuvari prirode oblik su izvannastavne aktivnosti. Dio programa ostvaruju u svojim školama, a dio zajednički s ostalim ograncima. U okviru aktivnosti Mladih čuvara prirode organizirana su znanstveno popularizacijska predavanja, obilježavanje važnih datuma, pošumljavanje ili ozelenjivanje okoliša, postavljenje kućica za ptice, posjeti različitim institucijama, izleti u zaštićena područja Hrvatske, suradnje u zajedničkim projektima i drugo.

Moto Mladih čuvara prirode jest „Ponosim se zaštićenom prirodom svoje domovine“, a zaštitni je znak sova koja predstavlja mudrost jer čuvati svoju okolinu sigurno je najveća mudrost današnjice. 

Za praćenje aktivnosti Mladih čuvara prirode časopis Priroda redovito ostavlja dio svog prostora te je otvorena  facebook stranica (https://www.facebook.com/profile.php?id=100010655495238

Aktivnosti članova MČP-a 

  1. Radionice i izložbe na INTERLIBERU

Hrvatsko prirodoslovno društvo (HPD) je, u okviru Znanstvenog kvarta na  INTERLIBERU, prikazalo niz znanstveno popularizacijskih radionica. 

Program, pod zajedničkim naslovom IZAZOVI I LJEPOTE PRIRODE, izvodili su članovi sekcije  Mladih čuvara prirode (MČP) sa svojim voditeljima iz nekoliko osnovnih i srednjih škola iz Zagreba i Zaprešića, a Hrvatsko agrometeorološko društvo (HAgMD) predstavilo je svoj edukativni film “Požar nije šala”. 

U programu je bio široki niz aktivnosti; od boja u prirodi i bioraznolikosti šuma, preko pokazatelja kakvoće vode, do pogleda u svemir i u dubinu kristala. 

Posjetitelji su, osim sudjelovanja u programu,  sa sobom odnijeli poneki primjerak časopisa PRIRODA,  najdugovječnijeg časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Hrvatskoj kojega Hrvatsko prirodoslovno društvo izdaje još od 1911. godine.  

  1. Terenska opažanja na Jarunu i Medvednici

Redovitim obilaskom planinarskih staza na Medvednici, članovi MČP-a obilježe Dan čistih planina. Čišćenje šumskih staza, upoznavanje sa biljnim vrstama i razgovor o važnosti šuma i drugih prirodnih znamenitosti u Hrvatskoj često povežu više desetaka članova iz raznih škola na ugodnom druženju. Tijekom druženja odrađuju se radionice prepoznavanja biljnih vrsta, određivanja visine stabala, određivanje bolje listova, analiza kvalitete voda u potocima i nastaju nova prijateljstva. Ovisno o odabranoj stazi posjetimo spilju Veternicu, rudnih Zrinskih, organiziramo igre kod planinarskog doma Puntijarka.

Za Dan voda naši članovi organiziraju radionice na jezerima u Zagrebu (Jarun, Bundek, Maksimirska jezera). Učenici se upoznaju sa fizikalno-kemijskom analizom voda, istražuju organizme u vodi i oko nje, upoznaju ribiče i njihovu brigu za riblji fond naših jezera.

  1. Obilazak zaštićenih prirodnih područja u Hrvatskoj

Tijekom svih godina djelovanja, osnovna aktivnost je bila upoznavanje i obilazak zaštićenih prirodnih područja u Hrvatskoj. Zajedničko druženje, ljepote prirode, suradnja i izmjena iskustava bila je poticaj voditeljima podružnica MČP-a  i samim učenicima koji imaju iste afinitete i potrebe da djeluju u svojim školama, mjestima, gradovima na druge sugrađane kako bi se očuvale prirodne ljepote. Mnogi bivši članovi MČP-a sada su profesori, ekolozi, aktivisti u svojim mjestima koji ekološki djeluju u svojoj zajednici.

  1. Organizacija i sudjelovanje u eTwinning projektima i obilježavanju EKO  datuma

Voditelji školskih ogranaka MČP-a povezali su se u zanimljive etwinning projekte: Što sve možemo učiniti sa sjemenkama i plodovima?, Prikazani organizmi na novcu, Svaka kap je bitna, Za čišći kvart. Aktivnosti koje se provode potiču članove na promišljanje i aktivno djelovanje, suradnju sa drugima, korištenje tehnologija.