Pravilnik o dodjeljivanju medalje “Spiridion brusina”

Hrvatsko-prirodoslovno društvo dodjeljuje medalju Spiridion Brusina istaknutom stranom ili hrvatskom znanstveniku sa stalnim boravištem u inozemstvu, koji je svojim radom pomagao hrvatsko prirodoslovlje, bilo da je surađivao s hrvatskim znanstvenicima, bilo da je znanstveno djelovao u Hrvatskoj ili da je hrvatsku znanost promovirao u svijetu.

Medalja se dodjeljuje jednom godišnje i to na prijedlog jednog ili više društava-članica HPD-a.

Prijedlog treba sadržavati kratku biografiju kandidata, opis njegove znanstvene aktivnosti te poseban osvrt na njegovo djelovanje vezano za Hrvatsku i hrvatsku znanstvenu sredinu.

Tekst prijedloga treba dostaviti kao preporučenu pošiljku na adresu: Hrvatsko prirodoslovno društvo, Trg žrtava fašizma 10, P. P. 258, HR-10001 ZAGREB. O slanju prijedloga potrebno je poslati obavijest i elektroničkom poštom na: hpd@hpd.hr.

Tekst prijedloga na engleskom jeziku objavljuje se u rubrici Forum časopisa Periodicum biologorum, a hrvatski tekst prijedloga može se objaviti u časopisu Priroda.

Prilikom uručivanja medalje dobitnik treba održati javno predavanje, koje će biti objavljeno u rubrici Spiridion Brusina lectures časopisa Periodicum biologorum.

Nakon predavanja, dobitniku se uručuje brončana medalja s likom Spiridiona Brusine (rad akademskog kipara Ratka Petrića) i povelja o počasnom članstvu u HPD-u.

Običaj je da se medalja uručuje na jednom od prirodoznanstvenih skupova u Hrvatskoj, a na kojem će dobitnik medalje biti počasni predavač.

Za dobitnika medalje, troškove puta i boravka u Hrvatskoj snosi organizator skupa.