Živa tvar i problem njena podrijetla

Thursday, 18. June 2015. s početkom u 19 — Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Predavanje je održao dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski s Instituta za istraživanje i razvoj održivih ekosustava i Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu

Podrijetlo žive tvari u svemiru trenutno predstavlja nedokučivi znanstveni problem ponajviše zbog činjenice što znanost ne može sa sigurnošću reći što je to život. No, to ne znači da je znanost odustala od istraživanja fenomena pojave života na Zemlji. Izlaganje će načeti osnovnu problematiku ovog suštinskog pitanja koje ponekad prevladava uobičajene znanstveno-filozofske okvire te nas vodi u filozofsko-teološka razmišljanja.

Petar Tomev Mitrikeski doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na problemima genetike kvasca (rekombinacija i popravak DNA). Aktivno se bavi genetikom prokariota i eukariota na Institutu za istraživanje i razvoj održivih ekosustava u Zagrebu te, kao vanjski suradnik, na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Zanima se za povijest i filozofiju biologije, a javno djeluje i kao kršćanski apologet.

Videosnimka predavanja