Razgovor o knjizi, pisanju, pismenosti, nepismenosti i još koječemu – povodom izlaska knjige Nenad Raos: Mala škola pisanja (za znanstvenike i popularizatore

Thursday, 27. January 2022. s početkom u 18:00 — Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Na predstavljanju knjige govorio je autor dr. sc. Nenad Raos i recenzent dr. sc. Tomislav Portada.

SAŽETAK
Knjiga Mala škola pisanja, u zajedničkom izdanju Hrvatskog prirodoslovnog društva i Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa, nastala je na temelju kratkih tekstova objavljenih u Prirodi. Knjiga je pisana u ležernom, šaljivom tonu ukazujući na nespretnosti i nesklapnosti što ih je autor, kao urednik časopisa, pronalazio u rukopisima što su mu pristizali, no i u knjigama i časopisima što su mu dolazili pod ruku. Na tribini neće biti riječ o samo o knjizi nego i o općoj razini pismenosti naših znanstvenika i stručnjaka te popularizatora znanosti, novinara, političara, prevoditelja i mnogih drugih koji pišu a ne znaju pisati. Ukazivat će se i na uzroke i razloge takve pojave te načine da se ona ublaži, ako se već ne može spriječiti.
Uz autora će na tribni govoriti i recenzenti knjige, dr. sc. Tomislav Portada i prof. dr. sc. Tihomir Marjanac. Napomena: Predstavljanje knjige bilo je predviđeno još 2020. godine, ali je odgođeno zbog epidemije izazvane koronavirusom.

O AUTORU
Nenad Raos je kemičar, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju, sada u mirovini. Još od studentskih dana bavi se popularizacijom znanosti, pišući za Smib, Modru lastu, ABC tehnike, Prirodu te Čovjek i svemir; sada piše za mrežne stranice Bug online. Autor je sedam znanstveno popularnih izložbi u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ te 13 znanstveno-popularnih knjiga od kojih treba izdvojiti Deset kemijskih pokusa koji su promijenili svijet, Kemijski leksikon u stripu, Metali života – metali smrti te The Cookbook of Life – New Theories on the Origin of Life. Bio je sedam godina glavni i tehnički urednik Prirode, sada je urednik rubrike Kemija u nastavi u časopisu Kemija u industriji te glavni urednik mrežnih stranica Panopticum. Dobitnik je Državne godišnje nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti 2003. godine.

Videosnimka predavanja