Popularizacija (znanosti) – biti ili ne biti

Thursday, 24. September 2015. s početkom u 18 — Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Predavanje je održao doc. dr. sc. Nenad Judaš s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U Hrvatskoj se, u posljednjih dvadesetak godina, popularizacija znanosti razbuktala. Brzo raste broj događanja na kojima se popularizira znanost. Sve je više sajmova, piknika, festivala, noći, jutara, večeri...
Nekada je stanje bilo drugačije.
Treba li nam uopće popularizacija znanosti? Koliko je učinkovita? Tko sve popularizira znanost? Kako se zapravo znanost popularizira? Cijeli je niz pitanja na koja bi bilo dobro iznaći odgovore.
Koliko uspijevamo u iznalaženju odgovora, nije poznato. To još nitko nije izmjerio. Ipak, čini se da je vrijeme da se pripremi i taj metar...

Doc. dr. sc. Nenad Judaš predaje Opću i anorgansku kemiju, Metodiku nastave kemije i Kristalno inženjerstvo na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je u području anorganske i strukturne kemije, a bavi se preparativnom i strukturnom kemijom malih molekula i koordinacijskih spojeva te međumolekulskim interakcijama i kristalnim inženjerstvom.
Do danas je održao više od dvije stotine javnih stručno-edukacijskih i popularizacijskih predavanja i radionica. Velik broj stručno-edukacijskih predavanja održao je osnovnoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima kemije.
Od 2001. godine voditelj je projekta E-škola kemije u kojem sudjeluje od njegovog početka (1996. godine). Osim u internetskoj domeni projekt E-škola kemije aktivan je i u realnom svijetu te je do danas organizirano 68 Seminara E-škole za učenike i nastavnike u više od trideset hrvatskih gradova i mjesta. Na tim seminarima sudjelovalo je preko 5000 učenika i oko 1000 osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika kemije.

Videosnimka predavanja