Mjerenje niskih radioaktivnosti

četvrtak, 14. prosinca 2023. s početkom u 18:00 — Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Predavanje je održala dr. sc. Andreja Sironić.

SAŽETAK
Svakodnevno smo okruženi emisijom prirodnog radioaktivnog zračenja, a i sami smo izvor radijacije. Razvoj metoda mjerenja radioaktivnosti intenziviran je tijekom Drugog svjetskog rata, s razvojem nuklearne bombe, te tijekom Hladnog rata s povećanjem svijesti o opasnosti od radioaktivnog zračenja. Paralelno se razvijaju metode mjerenja prirodnih niskih radioaktivnosti koje ipak sve više imaju primjenu u najrazličitijim granama znanosti.
Dva elementa bitna za život na Zemlji, ugljik i vodik, imaju svoje radioaktivne izotope koji se pojavljuje u prirodi, 14C i 3H (tricij). Ovo je priča o njihovom otkriću, razvoju tehnika za određivanje prirodnih koncentracija te primjeni u interdisciplinarnim prirodnim područjima: 14C datiranju, ciklusu ugljika u prirodi, hidrologiji, hidrogeologiji, geokemiji, forenzici, znanosti o okolišu te monitoringu utjecaja na okoliš.

O PREDAVAČICI
Dr. sc. Andreja Sironić stručna je savjetnica u sustavu znanosti od 2005. godine zaposlena u Laboratoriju za mjerenje niskih radioaktivnosti Zavoda za eksperimentalnu fiziku na Institutu Ruđer Bošković. Bavi se razvojem analitičkih metoda određivanja koncentracija radioaktivnog ugljika 14C i vodika 3H (tricija) u prirodnim matricama te primjenom rezultata analiza u interdisciplinarnim područjima znanosti. Najznačajnije znanstvene radove ima u području analize komponenti ciklusa ugljika u prirodi primjenom 14C, u datiranju arheološkog materijala i razvoju datiranja novih matrica (žbuke) te u određivanju udjela fosilnog ugljika u atmosferskom CO2 u urbanim i ruralnim područjima.

Videosnimka predavanja