Mitovi i predrasude o zamjenskim sladilima

Thursday, 28. January 2016. s početkom u 18 — Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Predavanje je održao doc. dr. sc. Tomislav Portada

Predavač je prije predavanja za "Prirodu uživo" identično predavanje održao dvaput za "Skeptike u pubu", jednom u Zagrebu i jednom u Rijeci. Snimku riječkog predavanja možete pogledati OVDJE.
Snimku odgovora na pitanja iz publike, nakon riječkog predavanja, možete pogledati OVDJE.

Mnoge bolesti suvremenog čovjeka uzrokovane su, između ostaloga, pretjeranom konzumacijom šećera. Jedan od načina smanjivanja unosa šećera jest njegova zamjena zamjenskim sladilima. Zamjenska sladila su prehrambeni aditivi koji oponašaju okus šećera, no za razliku od šećera imaju tek malu ili nikakvu energijsku vrijednost. U javnosti i u medijima provlači se čitav niz mitova, predrasuda i tvrdnji o navodnoj štetnosti zamjenskih sladila. Predavač će prikazati i prokomentirati najčešće prigovore zamjenskim sladilima.

Doc. dr. sc. Tomislav Portada je kemičar zaposlen na Institutu Ruđer Bošković. Školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1998. diplomirao, a 2004. doktorirao kemiju. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području sintetske organske kemije, stručnim aktivnostima u području hrvatskoga kemijskog nazivlja, nastavom kemije na više kolegija na Sveučilištima u Zagrebu i Rijeci, radom s nadarenim učenicima i studentima te popularizacijom znanosti.

Videosnimka predavanja