Europski monitoring hrvatskih biljnih vrsta: zašto, kako i (naposljetku) čemu?

Thursday, 12. November 2015. s početkom u 18 — Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Predavanje je održala dr. sc. Sanja Kovačić iz Botaničkog vrta Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu

Iako je Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije prije više od dvije godine, mnogi su nam aspekti toga članstva i dalje magloviti. Među njima je, barem što se zaštite prirode i očuvanja okoliša tiče, i famozna Ekološka mreža iliti Natura 2000.
Što je to? Čemu služi? Što Hrvatska ima s tim? Odgovori na ta i slična pitanja obično su vrlo formalni i knjiški, rekli bismo - briselski. No, kako zaista funkcionira Natura 2000 i od čega je ta "zelena mreža" sastavljena; što se tu čuva, a što zaštićuje; koga se nadgleda i kome to smeta… pokušat ćemo doznati služeći se primjerom jedne endemične biljke i njenih prirodnih staništa u Hrvatskoj.

Sanja Kovačić rođena je u Zagrebu, gdje je završila i sve razine školovanja, od osnovnog do doktorata. Kratko vrijeme radi kao gimnazijska profesorica biologije, zatim kao stručna suradnica u Botaničkom vrtu na Lokrumu, pa načelnica Odjela za znanstveno-stručne projekte i programe tadašnjeg Ministarstva razvitka i obnove, a posljednjih 15 godina kao stručna savjetnica u sustavu znanosti i visokog obrazovanja pri Botaničkom vrtu Biološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Danas se bavi stručnim, popularizacijskim i znanstvenim radom te je autorica više od 200 stručnih i znanstveno-popularizacijskih knjiga, vodiča, članaka, izložbi te televizijskih i radijskih priloga.

Videosnimka predavanja