Energetska učinkovitost zgrada

Thursday, 28. September 2017. s početkom u 18 — Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Predavanje je održao doc. dr. sc. Marko Pinterić s Fakulteta za građevinu, prometno inženjerstvo i arhitekturu Sveučilišta u Mariboru

Ograničenost fosilnih goriva, ekološki problemi i globalno zatopljenje blisko su povezani s proizvodnjom i potrošnjom energije. Kako bi se ti problemi ublažili, sve je veće težište na traženju alternativnih izvora energije, što efikasnijoj potrošnji i što manjim gubicima energije. Sektor s najvećim potencijalom za uštedu energije je energetska učinkovitost zgrada. Predavanje će obuhvatiti osnove toplinskih gubitaka zgrada i načine kako se oni mogu smanjiti. Naglasit će se pojedinačni problemi i praktički načini njihovog rješavanja koji u konačnici dovode do dizajna energetski visokoučinkovite zgrade nazvane pasivnom kućom. Na kraju će se predstaviti zakonski poticaji koje Europska unija poduzima kako bi se toplinski gubici zgrada što više smanjili te raspraviti prednosti i zamke na koje moramo obratiti pažnju kako bi naši potezi bili što djelotvorniji.

Doc. dr. sc. Marko Pinterić zaposlen je na Fakultetu za građevinu, prometno inženjerstvo i arhitekturu Sveučilišta u Mariboru. Školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirao fiziku. Pedagoški i istraživački bavi se građevinskom fizikom, a ove je godine objavio i udžbenik "Building Physics" kod izdavačke kuće Springer. Na Institutu za fiziku u Zagrebu istražuje i niskotemperaturna električna svojstva niskodimenzijskih organskih materijala. Uz to ima i šestgodišnje iskustvo rada na pisanju studija i izradi projekata vezanih za zaštitu okoliša, posebice za zaštitu protiv buke.

Videosnimka predavanja