Ebola – globalna prijetnja zdravlju

Tuesday, 09. December 2014. s početkom u 19 — Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Predavanje je održao dr. sc. Marijan Erceg

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole. Smrtnost je visoka: od 50% do 90%. Prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, živih ili preminulih. To uključuje i nezaštićen spolni odnos s oboljelima do tri mjeseca nakon njihova oporavka od bolesti. Bolest se može dobiti i izravnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih životinja, živih ili uginulih. Iako se ubrzano radi na razvoju cjepiva protiv ebole, ono zasad ne postoji kao niti specifično liječenje te bolesti. Sadašnja epidemija ebole dvadeset peta je po redu. Po prvi put se javlja u zemljama zapadne Afrike i prva je epidemija koja se proširila u visoko urbanizirana područja koja karakterizira izrazito velika gustoća naseljenosti i visoki stupanj mobilnosti stanovništva, što pridonosi lakšem širenju virusa. Prvi slučajevi oboljelih zabilježeni su još u prosincu 2013. godine u jugoistočnom dijelu Gvineje od kuda se šire u Siera Leone, Liberiju, Nigeriju, Senegal i Mali.
Moguće posljedice daljnjeg međunarodnog širenja su posebno ozbiljne s obzirom na virulentnost virusa i nepotpuno poznavanje njegove transmisije, intenzivni način prijenosa unutar zajednice i posebice unutar zdravstvenih ustanova te krhki sustav zdravstva s nedovoljnim ljudskim i materijalnim resursima u afričkim zemljama zahvaćenim epidemijom. Iz navedenih razloga u kolovozu 2014. godine SZO proglašava epidemiju ebole javno-zdravstvenim događajem od međunarodnog značaja. Dosad nije došlo do širenja epidemije izvan zahvaćenih zemalja. Bilježe su pojedinačni slučajevi oboljelih osoba, većinom zdravstvenih djelatnika, koji su vraćeni u zamalje Europe i SAD na liječenje. Rizik razvoja epidemije ebole u Hrvatskoj iznimno je nizak, budući da se u cilju sprečavanja unosa odnosno širenja virusa ebole u Hrvatskoj provodi zdravstveni nadzor putnika povratnika iz zemalja zahvaćenih epidemijom. Vrstu nadzora određuje epidemiolog koji na temelju ankete procjenjuje razinu rizika kojoj je osoba bila izložena. Ako bi se radilo o povratniku s već prisutnim znakovima zarazne bolesti kompatibilne s ebolom, on bi bio izoliran u Klinici za zarazne bolesti koja može provoditi dijagnostiku i liječenje.

Dr. sc. Marijan Erceg specijalizirao je epidemiologiju i od 1996. godine radi na poslovima epidemiologa, prvo u Zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, a od 2002. u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Od 2013. godine voditelj je Službe ze epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja prati pojavu zaraznih i nezaraznih bolesti u Hrvatskoj te koordinira provedbu nacionalnih preventivnih programa (cijepljenje te probir na rak dojke, debelog crijeva i grlića maternice). Član je Upravnog vijeća Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) i ujedno nacionalni koordinator za ECDC. Član je više hrvatskih stručnih društava (HDMI, HED, HDJZ) i europskih stručnih društava (EPHA, EMIA). Autor je više znanstvenih radova, knjiga i monografija. Jedan je od pokretača i urednika Hrvatskog časopisa za javno zdravstvo te portala zdravlje.hr.

Videosnimka predavanja