Dobrobit životinja – znanost, praksa i kako se razlikuje od prava životinja

Thursday, 20. April 2017. s početkom u 18 — Medijateka Francuskog instituta, Preradovićeva 5, Zagreb

Predavanje je održala dr. sc. Irena Petak i njezini gosti: Robert Međugorac, dr. Ingeborg BataPetra Puvača i Tatjana Slatina

Koncept dobrobiti životinja (engl. animal welfare) razvijen je sredinom prošlog stoljeća. Temelji se na bioetici, a pripada prirodoslovnim i biomedicinskim znanostima. U praksi dobrobit životinja ima najširi kontekst jer se tiče društva, zakonodavstva i ekonomije. Počeci znanstvenih istraživanja dobrobiti životinja bili su povezani s intenzivnim uzgojem životinja na farmama. Kasnije se znanstveni interes proširio na životinje u zoološkim vrtovima i prirodi, kućne ljubimce te životinje u laboratorijima. Dobrobit životinja temelji se na znanstvenim istraživanjima, a traži odgovor na pitanje kako životinjama pod ljudskom skrbi omogućiti život bez boli i patnje. Znanje prikupljeno istraživanjima prenosi se u zakonodavstvo. Koncept prava životinja (engl. animal rights), kao zasebnu temu, objasnit će oni koji se zalažu za oslobođenje životinja od bilo kakvog korištenja od strane ljudi. U svom istinskom obliku prava životinja s dobrobiti životinja dijele samo temelj u bioetici. Bit će prikazani primjeri iz prakse koji su poziv na diskusiju: skloništa za divlje životinje, klaonice, kućni ljubimci, suživot ljudi i alohtonih i invazivnih vrsta te uništavanje ekosustava. Svaku temu predstavit će iskusni poznavatelji prakse.

Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biologije, bavi se ponašanjem i dobrobiti životinja već 22 godine. Znanstveno i stručno educirala se na nekoliko europskih sveučilišta (Dublin, Hannover, Beč, Parma, Milano, Edinburg, Bristol). Znanstveni magisterij iz primijenjene etologije i dobrobiti stekla je na Veterinarskom fakultetu u Edinburgu. Jedanaest godina bila je zaposlena na Veterinarskom fakultetu u Sveučilišta u Zagrebu. Nakon toga radila je u nekoliko udruga koje se bave zaštitom životinja i prirode. Radi kao savjetnica za ponašanje kućnih ljubimaca, drži predavanja, gostuje na radiju i televiziji, piše članke za novine i portale. Njezine najnovije članke možete čitati na portalu Pasji život Rujne Jeger.
Robert Međugorac diplomirao je glazbenu pedagogiju na Umjetničkoj akademiju u Osijeku. Od 1997. aktivan je u Pokretu za oslobođenje životinja i Veganskom pokretu. Autor je i voditelj TV emisije "Oslobođenje životinja – abolicionizam, veganstvo, antispecizam". Doktorat iz filozofije, grana etike (bioetika, zooetika, animalistika), upisao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2015. voditelj je ciklusa predavanja i tribina "Oslobođenje životinja" u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
Ingeborg Bata, dr. med. vet. radi kao voditeljica veterinarske službe u Zoološkom vrtu u Zagrebu. Osnivačica je i predsjednica Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP i Centra za zbrinjavanje divljih životinja. Iz područja bolesti divljih životinja i zbrinjavanja objavila je više od 40 radova u stručnim i znanstvenim publikacijama. Sudjeluje u raznim obrazovnim i informativnim emisijama te u radnim tijelima koja donose zakone i propise iz domene skrbi životinja.
Petra Puvača aktivno volontira u udrugama za zaštitu životinja od 2008. godine. Od 2013. predsjednica je udruge za zaštitu životinja Sedma od Devet, čija je i osnivačica. Apsolventica je ekologije na PMF-u u Zagrebu. O zaštiti životinja dodatno se educirala na raznim seminarima i kolegijima u zemlji i inozemstvu.
Tatjana Slatina osnivačica je i predsjednica udruge za zaštitu životinja Futura. Zaštitom životinja bavi se 28 godina. Zadnjih godina istražuje utjecaj politike i institucija na zaštitu životinja. Piše na društvenim mrežama i portalima.