Devetnaest minuta do kraja sna o Titaniku: dvije predvidive i izbježne tragedije na istom mjestu i s istim razlogom

Thursday, 25. April 2024. s početkom u 18:00 — Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Predavanje je održao dr. sc. Tihomir Marjanac.

SAŽETAK
Na predavanju će se prikazati tijek podmorničarske tragedije iz 2023. godine u kojoj su poginuli svi članovi posade privatne podmornice Ocean Gate Titan prilikom komercijalnog urona do olupine Titanika. Prikazat će se građa fatalne podmornice i slijed tehničkih i sigurnosnih propusta koji su završili tragično po posadu i vlasnika tvrtke Ocean Gate. Prikazat će se i komunikacija s podmornicom koja dokumentira zadnjih 19 minuta urona te dati tumačenja što je i kako izazvalo tragediju koja je prva te vrste u istraživanju dubokog oceana.

O PREDAVAČU
Dr. sc. Tihomir Marjanac rođen je 1953. godine u Zagrebu. Studij geologije završio je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao i doktorirao. Proveo je dvije i pol godine na postdoktorskom usavršavanju u Norveškoj.
Tijekom studija i neposredno nakon diplomiranja radio je kao geološki tehničar u Institutu za geološka istraživanja u Zagrebu (danas Hrvatski Geološki institut). Bio je zaposlen na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 1982. do 2018. godine. Bavi se sedimentologijom, istražuje paleoseizmičke događaje, udare asteroida, procese okršavanja i paleoklimu tijekom posljednjih dva milijuna godina, a posebno oledbu Dinarida. Vodio je nekoliko međunarodnih i nacionalnih znanstvenih projekata.
Aktivno se bavi popularizacijom znanosti, održava javna predavanja, bio je organizator geoloških i astronomskih radionica za školsku djecu koje su se izvodile u sklopu Škole u prirodi od 2001. do 2009. u suradnji s Crvenim križem grada Zagreba. Suorganizator je Festivala Znanosti u Zagrebu i na Rabu, a bio je koordinator obilježavanja Europske Noći istraživača u Hrvatskoj 2010. i 2011. godine. Od 2017. godine je suorganizator obilježavanja Međunarodnog dana asteroida u Hrvatskoj i koautor je devet znanstveno-popularnih izložbi. U suradnji s Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa sudjeluje kao predavač na Ljetnim i Zimskim školama Kemije. Suosnivač je Hrvatske udruge za promociju i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska. Sudjeluje u radio i TV-emisijama te drži javna predavanja u sklopu znanstveno-popularizacijskih manifestacija kao što su: Noć istraživača, Festival znanosti, Dani svemira, Mjesec astronautike, Međunarodni dan asteroida.

Videosnimka predavanja