Blesimetar četvrti i prvi & Razumljivi svijet – razgovor o knjigama

Thursday, 19. October 2023. s početkom u 18:00 — Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb

Razgovor su vodili Saša Ceci & Dario Hrupec.

SAŽETAK
Promoviranje znanstvenog pogleda na svijet, to bi bio zajednički nazivnik triju knjiga – Blesimetar četvrti i Blesimetar prvi (reizdanje) Saše Cecija te Razumljivi svijet Darija Hrupeca – koje je nedavno objavio izdavač In.Tri. O čemu to pišu i što ih tjera da se dalje bore s vjetrenjačama, autori će možda otkriti u ovom razgovoru. A možda i neće.

O AUTORIMA
Dr. sc. Saša Ceci fizičar je koji radi na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, gdje proučava pobuđena stanja i raspade raznih subatomskih kratkoživućih kvantnih objekata i sistema. Povremeno predaje razne fizike i programiranja na Sveučilištu u Zagrebu. Osim znanstvenim radom i nastavom, bavi se i promocijom znanosti. Najteži je dio voditeljskog i autorskog četverca znanstvene emisije na HRT-u pod nazivom "Treći element". Također je i jedan od (dvadesetak) osnivača "Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja", neformalne grupacije znanstvenih entuzijasta, te suorganizator njihovih mjesečnih tribina o razbijanju mitova "Skeptici u pubu". Autor je četiri knjige iz serije "Blesimetar" od kojih je prva napisana prema istinitom… blogu "Jutarnjeg lista" na kojem je objavio stotinjak znanstveno-popularizacijskih tekstova o psihologiji i parapsihologiji, skepticizmu i lakovjernosti, pa čak i o vjeri i ateizmu. Pisao je dosta o obrazovanju i nastavi pa je završio i kao urednik par aktualnih udžbenika za osnovnoškolsku fiziku u izdavačkoj kući "Profil". Rođen je i živi u Zagrebu, oženjen je i ima dvoje djece. U slobodno vrijeme voli svirati gitaru što ne znači da ju i zna svirati.
Dr. sc. Dario Hrupec docent je fizike na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje predaje Znanost u svakodnevnom životu, Linux za fizičare, Uvod u astročestičnu fiziku, Fiziku, Računalnu fiziku, Specijalnu i opću teoriju relativnosti te Uvod u astronomiju i astrofiziku. Znanstveni mu interesi uključuju: astročestičnu fiziku, visokoenergijsku gama-astronomiju, Čerenkovljeve teleskope i numeričke simulacije. Autor je stotinjak znanstveno-popularizacijskih članaka, desetak gimnazijskoih udžbenika fizike te triju znanstveno-popularizacijskih knjiga (Protiv nadnaravnog, Ažurirani svemir i Razumljivi svijet). Također je prevoditelj, stručni redaktor i recenzent znanstvenih knjiga, predavač i organizator niza javnih predavanja Priroda uživo. Ni on ne zna svirati gitaru, mada također "živi u Zagrebu, oženjen je i ima dvoje djece".

Videosnimka predavanja