Sladoled - magična mješavina faza

Petar Pervan
Institut za fiziku, Zagreb

Magija sladoleda, čije je pripravljanje dugo bilo obavijeno velom tajne, proizilazi iz činjenice da je dobar sladoled samo onaj u kojem je postignuta vrlo fina ravnoteža sve tri faze: krute (kristali leda), plinovite (mjehurići zraka) i tekuće (slador). Kako osigurati da se mjehurići ne ispušu, da se slatka krema u cijelosti ne smrzne a kako da kristali leda ne budu preveliki, saznat će te na ovom predavanju. Uživo ćete moći pratiti sve faze nastajenja sladoleda uključujući i zamrzavanje pomoću tekućeg dušika.
Einstein i njegova kozmološka konstanta
Fizika i genetika
Povratak na uvodnu stranicuNatječaj ''Ljepota fizike''''Ljepota fizike'' u vašoj akoliFestival popularnih predavanja
Uredio: Ivica Aviani
design: Antun Čajkovac©