Konstanta Henryjeva zakona, K, nije doista
konstanta, jer se njezina vrijednost mijenja s promjenom
temperature. Općenito, vrijednost K pada s porastom
temperature pa će količina bilo koje vrste otopljenoga
plina u zagrijanoj tekućini biti manja od količine istoga
plina otopljenoga u hladnijoj tekućini.
Vratimo se na objašnjenje maloga kućnog pokusa. Voda u
vodovodnim cijevima dolazi iz prirodnih izvora. Prirodni
izvori vode iznad sebe imaju zrak, čiji se plinovi otapaju
u vodi shodno veličini svojega parcijalnog tlaka i
konstanti Ki (čija vrijednost ovisi o
temperaturi). Bez obzira na pojedine specifične uvjete, u
takvoj vodi očekujemo da postoje otopljeni svi atmosferski
plinovi (dušik, kisik, CO2, itd.). Kada takvu
vodu zagrijavamo, plinovi više ne mogu ostati otopljeni u
tekućini, nego izlaze iz volumena tekućine u obliku
mjehurića. Uočite (iz formulacije Henryjeva zakona), da
bismo istu pojavu zamijetili kada bi iznad tekućine
smanjivali tlak.
Pića u kojima nastaju mjehurići imaju, dakle, u sebi
otopljene plinove, najčešće CO2. Kod gaziranih
pića, CO2 se na umjetan način otapa u tekućini
(pod povišenim tlakom iznad površine tekućine), dok kod
ostalih uglavnom nastaje kao posljedica fermentacije
(pivo, šampanjac).
Pokušajte odgovoriti: Vidite li mjehuriće u takvim pićima
i prije nego što otvorite bocu koja mirno stoji? Što se
događa kada bocu protresete?
Boca s gaziranim pićem (koja mirno stoji) jest sustav koji
je postigao ravnotežu izlaska plina iz tekućine (u
slobodni prostor pri vrhu boce) i ulaska plina (iz
slobodnog prostora u tekućinu) pa u tom slučaju ne vidimo
mjehuriće plina.
Kada bocu protresemo, unosimo u sustav dodatnu količinu
energije uslijed čega plin opet izlazi iz tekućine u
obliku mjehurića (kao i uslijed zagrijavanja). Ostavimo li
bocu na miru dovoljno vremena, ponovno će se sustav naći u
ravnoteži.
No, tlak plina je u slobodnome prostoru pri vrhu
začepljene boce veći od atmosferskoga tlaka zraka koji
okružuje bocu, jer se u njemu nalazi plin koji je do
uspostavljanja ravnoteže izašao iz tekućine. Što će se
dogoditi ako bocu naglo otvorimo?
Gledamo li pažljivo, vidimo da odjednom u CIJELOM obujmu
tekućine nastaju mjehurići. Zašto?
Zato što smo naglo smanjili tlak iznad površine tekućine
(parcijalni je tlak CO2 u prostoru iznad
gaziranoga pića mnogo veći od parcijalnoga tlaka CO2
u okolnome zraku!), pa plin želi naglo izaći iz tekućine.
Izlazak može biti toliko buran da mjehurići svojim
izlaskom ujedno „povuku“ i tekućinu pa se dio sadržaja
boce izlije.
|