početak

položaj

upute

pojmovnik

 

Svakodnevica

Strujanje i njegove posljedice << Strujanje fluida << Pokusi i primjeri << Još malo trikova s puhanjem...

 

Što osjetiš kad stojiš uz cestu, a pokraj tebe velikom brzinom projuri kamion? Hoće li na te djelovati? Što je sa zrakom uz kamion? Giba li se? Kakva mu je brzina? A tlak? Koji je tlak s druge strane? Kamo je usmjerena sila? Zašto te kamion ''privuče''?

Zašto se automobil zaljulja kada sjediš u njemu, a pokraj njega projuri kamion?

 

Kada kamion koji ide velikom brzinom pored automobila, između njih je brzina zraka veća, statički tlak je manji od atmosferskog, dakle sila je usmjerena prema unutra. Isti učinak može osjetiti i pješak na ulici kad blizu njega prođe automobil velikom brzinom. Nastaje razlika tlakova zbog koje na pješaka djeluje sila usmjerena prema automobilu koji prolazi.

Kako će se pri brzoj vožnji postaviti tkanina kojom je označen kraj dugačkoga predmeta koji prevozi kamion? Hoće li visjeti ili vijoriti? Kamo će biti usmjeren? Što je s tlakom zraka ispred, a što iza kamiona? Kako bi djevojci vijorila kosa u vožnji motorom sa štitnikom?

 

Ispred kamiona (ili štitnika) zrak se zgušnjava, a iza njega se razrjeđuje pa nastaje podtlak. Budući da je okolni zrak pod atmosferskim tlakom, nastaje strujanje prema mjestu s manjim tlakom, tj. u smjeru vožnje pa se i tkanina i djevojčina kosa postavljaju u tome smjeru.

 
 

natrag       nastavak