vi pitate e-škola odgovara
projekti
zadaci i testovi
kućni eksperimenti
fizika na mreži
fizika svemira
PC kutak
pročitali smo za vas
fizika svakodnevnih stvari
interaktivna fizika
informacije
Spajajući na standardne ulaze glazbene kartice relativno jeftine i svima dostupne akustičke i optičke senzore, PC može postati dvokanalni osciloskop, analizator spektra ili brza zaporna ura...
Već sama činjenica kako čitate ove WEB stranice - upućuje kako je ispred Vas najvjerojatnije PC. Osobno računalo se može i aktivnije koristiti za fizičke potrebe: za arhiviranje i obradu rezultata pokusa, programsko rješavanje složenijih fizičkih problema, simuliranje pokusa koje nije jednostavno (ili je skupo) praktično izvesti, itd. Još neposrednija primjena PC-a u fizici je prilikom samog izvođenja pokusa. Naime, računalo se može koristiti kao mjerni instrument, te za automatsko prikupljanje mjernih rezultata. Za to je potrebno imati dodatne kartice ili uređaje koji se spajaju u/na PC, a čija cijena može dostići (i prestići) cijenu samog PC-a. Zlobnici bi dodali kako se PC starijeg datuma može iskoristiti i za neke pokuse bez dodatnih uređaja (npr. slobodni pad stare x86-tice :-).

Optimalno rješenje za veliku većinu korisnika je mjerni uređaj koji je najčešće već ugrađen u PC, a zove se: glazbena kartica. Ako ne posjedujete glazbenu karticu u PC-u, investicija je zaista minimalna (par stotina kuna) i svakako je treba ugraditi. Glazbena kartica, uz odgovarajuću programsku podršku, PC pretvara u:

    - brzu zapornu uru (štopericu),
    - frekvencometar,
    - dvokanalni osciloskop (običan ili storage),
    - analizator spektra.

Spajajući na standardne ulaze glazbene kartice relativno jeftine i svima dostupne akustičke i optičke senzore, PC može postati aktivni sudionik velike većine fizičkih pokusa, a što je najvažnije - svi izmjereni podaci ostaju pohranjeni u računalu, pogodni za kasniju obradu, te daljnju analizu. Pri tome se mora biti svjestan ograničenja takvog mjernog instrumenta, kako se ne bi analizom mjernih rezultata došlo do pogrešnih zaključaka. Stoga preporučujemo da prvo pročitate princip rada glazbene kartice kao mjernog instrumenta.

Nakon toga, uz minimalni dodatni instrumentarij pokušajte samostalno izvesti neke od brojnih pokusa koje smo pripremili za vas.

I umjesto zaključka: u rubrici PC kutak za fizički trenutak nalaze se sva potrebna objašnjenja kako koristiti PC i potrebnu programsku podršku za mjerenje odgovarajućih veličina prilikom izvođenja raznovrsnih pokusa iz područja fizike, obradu dobivenih mjernih rezultata, te njihovu analizu. S malo truda imat ćete laboratorij fizike na vašem stolu - a nema boljeg načina učenja fizike od onog kad se sve što je potrebno može odmah i eksperimentalno provjeriti!Primjedbe, prijedlozi, a osobito Vaša iskustva u korištenju PC-a kao mjernog instrumenta izuzetno su dobrodošla. Naročito ćemo cijeniti, pa i nagraditi, svaki Vaš doprinos u samogradnji odgovarajućih uređaja koji mogu automatizirati ili olakšati izvođenje fizičkih pokusa uz pomoć računala. Javite se putem E-maila na adresu: msokele@eskola.hfd.hr

Srdačan pozdrav,
Mr.sc. Mladen SOKELE, dipl.ing.

Zadnja promjena: 27.10.1999.