vi pitate e-škola odgovara
projekti
zadaci i testovi
kućni eksperimenti
fizika na mreži
fizika svemira
PC kutak
pročitali smo za vas
fizika svakodnevnih stvari
interaktivna fizika
informacije
Kako su rezultati fundamentalnih istraživanja u fizici pretočeni u moderne tehnologije.
U seriji članaka pokušat ćemo vam pokazati na koji način tehnologije današnjice suštinski ovise o istraživanjima u fizici.

Fizika tvrdog diska
Velika većina ljudi čula je za tvrdi disk. Malo je onih koji su ga vidjeli. Još manje je onih koji znaju kako radi. Ali, broj onih koji znaju što se krije iza pojmova MR i GMR tehnologije, sveo bi se na par eksperata. Ovim člankom uvodimo vas u svijet tvrdog diska. Kako se informacije zapisuju a kako čitaju? Brzina kojom se povećava kapacitet tvrdih diskova je bez presedana. Saznajte zašto.
Projekt: naučite kako pomoću magnetske glave rashodovanog kazetofona pročitati magnetsku strukturu zapisa na disketama.
Autori:Petar Pervan-IFS, Mario Basletić-PMF, Mladen Sokele-HT

Nuklearna elektrana
Jedna od važnijih primjena nuklearne tehnologije je proizvodnja električne energije u nukleranim elektranama. Na slijedećim stranicama upoznat će te se s fizikalnim osnovama rada nuklearne elektrane, načinom proizvodnje električne energije, utjecajem na okolią i budućnoąću Nuklearne elektrane Krško.
Nuklearne elektrane - da ili ne? Nije nam za cilj biti ni protiv, ni za, nuklearnu tehnologiju, nego vam pružiti što je moguće više informacija na temelju kojih će sutra kompetentnije odlučivati o svojoj budućnosti.
Autori:Vesna Mikšić, dipl.ing fiz. i Krešimir Trontl, dipl.ing.elek. FER

Toplovodna cijev
Vođenje topline ima važnu ulogu u najrazličitijim područjima moderne tehnike. Iako se na prvi pogled čini da je zahtjeve za dovođenje ili odvođenje topline koje postavljaju različiti objekti nemoguće realizirati ni istim, pa čak niti sličnim uređajima, zajedničko rješenje za mnoge probleme te vrste ipak postoji. Uređaj koji to omogućava zove se toplovodna cijev (engl. "heat pipe").
Autor:Dr. Damir Veža, Institut za fiziku, Zagreb

Magnetska levitacija
Još u prošlom stoljeću Earnshaw je postavio teorem, koji vrijedi za klasičnu fiziku, da se pomoću statičkih magnetskih polja i električnih naboja ne može postići statičko lebdenje (levitacija). Srećom, to ne znači da nije moguće ostvariti magnetsku levitaciju za što postoje brojni primjeri.
Autor:Prof.Dr. Amir Hamzić,Fizički odjek Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagreb

Fizika CD-a
Da li znadete da će tehnologija CD uskoro biti zamjenjena tzv. DVD tehnologijom. Ali, prije svega, da li znadete kako je fizika pomogla da se na plastični CD-disk pohrani audio signala u digitalnoj formi. Kako su recentna otkrića u fizici i optoelektronici omogućili enorman porast kapaciteta optičkih diskova
Autor: Dr. Petar Pervan, Institut za fiziku, Zagreb
MIKROVALNA PEĆNICA KAO NOVI RAKETNI POGON
Mikrovalne pećnice su inspirirale razvoj nove vrste raketnog pogona. Vjeruje se da bi upravo motori zasnovani na mikro-valnoj tehnologiji mogli u skoroj budućnosti biti pogonsko sredstvo malih satelita.
Poznato je da se princip rada raketnih motora zasniva na izbacivanju materije u suprotnom smijeru od željenog smijera kretanja. "Kemijske" rakete izgaraju gorivo stvarajući vruće plinove koji velikom brzinom napuštaju motor. Kao što se u mikrovalnoj pećnici mikrovalovi koriste za zagrijavanje hrane tako se i u mikrovalnim motorima mikrovalovi koriste za zagrijavanje plinova. Prednosti ovih motora su višestruke. Mikrovalni motor može koristiti bilo koji plin kao pogonsko gorivo, efikasniji je nego klasični motor a najveća prednost je što se ovakvi motori mogu napraviti proizvoljno malima. Već su konstruirani motori snage od tek 80 W što je snaga osrednje žarulje. Takvi motori bi trebali pogoniti "mikro satelite".
NewScientist, studeni 1999.