početak

položaj

upute

pojmovnik

 

Svakodnevica

Priča o svjetlosti << Lom svjetlosti << Potpuno odbijanje svjetlosti

 

Zašto vodoskoke vidimo obojenima? Čime su obojeni?

 

Vodoskoci se, radi atraktivnosti, osvjetljavaju. Svjetlost se u mlazu vode potpuno odbija na "stijenci" mlaza, na granici vode i zraka. Tako vodoskok izgleda obojen.

Na načelu potpunog odbijanja svjetlosti temelje se optičke niti ili svjetlovodi, tanki poput vlasi, napravljeni od posebne vrste stakla (fiberglas). Svjetlost se u svjetlovodu potpuno odbija od njegove stijenke (na granici svjetlovoda i zraka). Optičke niti su savitljive, pa njima svjetlost možemo “voditi” zakrivljenim putanjama.

Optički se vodiči koriste u telekomunikacijama za prijenos telefonskih razgovora. Kada telefoniramo, naš se glas najprije pretvara u električne signale, a oni u svjetlosne koji putuju optičkim nitima.

Svjetlovodi se koriste i u medicini za osvjetljavanje unutrašnjosti ljudskog tijela. Liječnik može promatrati ili snimati unutrašnjost tijela tako da u nj uvede tanku (1 mm do 1 cm) i savitljivu cijev s lećom ili kamerom. Takav optički instrument zove se endoskop, a dijagnostička metoda endoskopija, primjerice: gastroskopija – snimanje unutrašnjosti želuca, bronhoskopija – snimanje unutrašnjosti pluća, itd.

Gdje još susrećeš potpuno odbijanje svjetlosti?

 
 
 
 

natrag       nastavak