početak

položaj

upute

pojmovnik

 

NEVJEROJATNE RAVNOTEŽE

Priča o ravnoteži

 

Neke ravnoteže izgledaju vrlo neobično, gotovo nemoguće. Uvjeri se i sam postavi ove pokuse:

POMOĆ

Za postavljanje ovog pokusa potrebno je mnogo strpljenja, a njegovo izvođenje olakšat ćeš si uzmeš li nešto veće dugme tako da ga možeš ukliještiti među dva "zupca" vilice. Vilice koje upotrebljavaš moraju biti jednake, a najbolje će ti poslužiti male desertne vilice. Rub dugmeta osloni na rub čaše, a onda laganim pomicanjem vilica pokušaj uravnotežiti sustav.

   

POMOĆ

Za ovaj ti je pokus potrebno drveno ravnalo duljine 50-60 cm. Budeš li koristio plastično ravnalo potreban ti je veoma maleni čekić jer će u protivnom ravnalo puknuti zbog mase čekića. Špagom ili komadom žice fiksiraj čekić i ravnalo kako vidiš na fotografiji te pomicanjem ravnala po rubu stola pokušaj uravnotežiti sustav.

   

POMOĆ
Za ovaj su ti pokus potrebne žlica i vilica približno jednake mase. Najbolje će ti poslužiti desertni pribor za jelo. Nakon što pričvrstiš žlicu između zubaca vilice ovjesi ih o šibicu, a zatim šibicu oslonimo na rub čaše. Laganim namještanjem i pomicanjem kraja čačkalice po rubu čaše pokušaj uravnotežiti sustav. Budi uporan jer je prilično teško od prve postaviti ovaj pokus. Nakon što izvježbaš njegovo postavljanje možeš pred prijateljima izvesti i još jedan dodatan trik: zapali kraći kraj šibice koji se nalazi unutar čaše. Što se događa? Plamen dolazi do ruba čaše i tu se gasi. Sada s druge strane ruba čaše nema ničega, no jesu li se žlica i vilica srušile?
Žlica i vilica ostaju ovješene na šibici koja je sada prislonjena na rub čaše samo sa svojim vrhom.

 
bullet

svakodnevica - stalci za boce

Da bi razumjeli kako je moguće ostvariti ove ravnoteže, moramo naučiti što je TEŽIŠTE.

 
 

natrag       nastavak