• Zašto je Nobelova nagrada za konstrukciju elektronskog mikroskopa (koji je konstruiran od 1930-1935) fizičarima Borries i Ruska dodjeljena tek 1986., da li su oni tada bili živi i ako nisu tko je preuzeo nagradu ? (Maja iz Zagreba)

  • Kao što se može vidjeti na ovim stranicama, 1986. godine je Nobelova nagrada dodijeljena trojici fizičara: Ernst Ruska - polovica nagrade (za značajan doprinos u elektronskoj optici i konstrukciji prvog elektronskog mikroskopa), te Gerd Binnig - četvrtina nagrade i Heinrich Rohrer - četvrtina nagrade (za konstrukciju tzv. STM = scanning tunneling microscope).

    Nadalje, na istoj stranici se vidi godina rođenja i smrti svakog od njih, iz čega se može zaključiti da su dobitnici Nobelove nagrade 1986. godine bili među živima.

    Inače, na www.nobel.se se može pročitati i originalna oporuka Alfreda Nobela, po kojem se ova nagrada i zove, i u kojoj se izrijekom kaže da se dotična nagrada ne može dodijeljivati posthumno.

    Što se tiče ... zašto je nagrada dodijeljena tek 1986. godine ..., odgovor je malo kompliciraniji. Kao prvo, gotovo uvijek treba proći neko (dulje) vrijeme da se vidi da li neki izum/teorija zaista vrijedi. Nadalje, prijašnjih godina je vjerojatno bilo bitnijih postignuća u fizici koja su više zaslužila Nobelovu nagradu. I na kraju, treba imati na umu da je izbor nagrađenih donekle uvjetovan i trenutnim političkim stanjem u svijetu (osobno mišljenje autora odgovora), što se uglavnom odnosi na nominacije u drugim područjima (pogledati npr. nominacije za mir).


    Odgovorio:
    mr.sc.M.Basletić, PMF