SADRŽAJ
VI PITATE
PROJEKTI
PC KUTAK
ZADACI I TESTOVI
KUĆNI EKSPERIMENTI
FIZIKA SVEMIRA
PROČITALI SMO ZA VAS
FIZIKA NA MREŽI
SVAKODNEVNA FIZIKA
INTERAKTIVNA FIZIKA
HOKUS-POKUS FIZIKA
ŠKOLSKA FIZIKA
ŠKOLE SURADNICE
SURADNICI NA PROJEKTU
SITE MAP
Pregled stranica
e-škole FIZIKA

Urednik: Ivica Aviani
e-ŠKOLE
e-ŠKOLA, ASTRONOMIJA
e-ŠKOLA, BIOLOGIJA
e-ŠKOLA, GEOGRAFIJA
e-ŠKOLA, KEMIJA

suradnja >>
kontakt >>


INSTITUCIJE
Hrvatsko fizikalno društvo
>>ljetna škola
>>natjecanja
Prirodoslovno matematički fakultet
>>fizički odsjek
Institut za fiziku
Institut "Ruđer Bošković"


Nagrade, priznanja

Arhiva vijesti i obavijesti


Izložba Fizika i fotografija
Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izlozbe Fizika i fotografija u srijedu 18. svibnja 2011. u 19 sati u Velikoj dvorani Školske knjige, Masarykova 28, Zagreb. Izložba odmah nastavlja svoj put po Hrvatskoj. Prvo stiže u Čakovec u ponedjeljak 23. svibnja.
više>>


Zvjezdani glasnik, film o Josipu Ruđeru Boškoviću
Povodom 300. godišnjice rođenja (18. 05. 1711.) hrvatskog fizičara Josipa Ruđera Boškovića u cijelosti prikazujemo samostalno filmsko ostvarenje učenika Gimnazije Dubrovnik koje je na natječaju Ljepota fizike iz 2005. godine osvojilo prvu nagradu.
više>>


Natječaj za najbolju fotografiju iz fizike - nagrađeni radovi
Na natječaj je pristiglo 279 fotografija. Radovi koji su prema mišljenju žirija najuspješniji izdvojeni su u web galeriju nominiranih radova. Nagrađeni radovi objavljeni su 11. travnja 2011. u posebnoj emisiji školskog programa HTV-a. Izložba odabranih radova bit će otvorena u  Velikoj dvorani Školske knjige, Masarykova 28. Izložba će putovati po gradovima Hrvatske.
više>>


Otvoreni dan Instituta za fiziku 25. ožujka 2011.
Institut za fiziku u Zagrebu deseti jubilarni put otvara svoja vrata posjetiteljima. Kroz obilazak laboratorija, popularno-znanstvena predavanja i zanimljive pokuse, posjetitelji će moći upoznati najnovije znanstvene trendove i znanstvenu djelatnost Instituta.
više>>


Školski laboratorij slave
Završno natjecanju prvog hrvatskog Školskog laboratorija slave kojeg organizira British Council u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i CARNet-om održat će se četvrtak, 24. ožujka, u 14 h na Institutu za fiziku u Zagrebu. Dvanaest učenika srednjih škola, koji su ušli u uži izbor, održat će svoja kratka izlaganja, a stručni žiri odabrat će pobjednike.
više>>


 

Natječaj za najbolju fotografiju iz fizike - prijave do 7.02.2011.
E-škola FIZIKA Hrvatskog fizikalnog društva objavljuje natječaj za najbolju fotografiju iz fizike. Sudjelovati mogu učenici osnovnih i srednjih škola studenti, nastavnici, znanstvenici i ostali. Svi radovi bit će objavljeni u web galeriji. Pošaljite svoje fotografije i osvojite vrijedne nagrade. Zbog pojačanog interesa rok prijave produžen je tjedan dana. Ovdje možete pogledati i web galeriju pristiglih radova.
više>>


Demonstracijski pokusi - titranje i valovi
Ovdje možete naći četrdeset pokusa koji prikazuju pojave titranja i širenja valova. Pokuse je pripremio i snimio Jakov Labor, profesor fizike u Gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku, a sve je uobličio Hrvoje Mesić dodavši tekst i animacije pa je tako nastalo vrijedno interaktivno štivo koje izvrsno može poslužiti i u nastavi.
više>>


Animirana fizika
Ovdje ćete naći animirane filmove na temu fizike. Autori su učenici Tehničke, industrijske i obrtničke škole (TIOŠ)iz Čakoveca pod voditeljstvom Rudolfa Horvata, prof. fizike. Oni nam pokazuju kako se apstraktni pojmovi mogu učiniti zornim na duhovit i simpatičan način. U svakom slučaju ovi radovi su ujedno i poziv svima da se okušaju u izradi vlastitih animacija te da ih putem ovih stranica objave.
Pripremio Hrvoje Mesić. 
više>>


Hrvatsko nazivlje iz fizike, Vjera Lopac
Prof. Vjera Lopac, voditeljica projekta Hrvatsko nazivlje iz fizike, od nedavno voditeljica projekta STRUNA (STRUkovno NAzivlje), kojeg financira Nacionalna zaklada za znanost, u svojim novim tekstovima upoznaje nas sa svojim Leksikonom fizike, projektom STRUNA te s pojmom težine, koji je zbog različitog poimanja predmet mnogih rasprava nastavnika.
više>>


Grafenska zemlja čudesa, Marko Kralj
Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, Andre Geim i Konstantin Novoselov sa Sveučilišta Manchester, nagrađeni su za istraživanja grafena - materijala budućnosti. O tome možete čitati na stranicama IOPscience. Kakav je to materijal i što njega očekujemo u budućnosti saznajte iz prve ruke, u članku dr. sc. Marka Kralja.
više>>


50 godina lasera, Nataša Vujičić
Ove godine slavimo 50 godina od otkrića lasera, uređaja bez kojeg bi svijet kojeg poznajemo bio nezamisliv. Svaki put kada gledate omiljeni film na DVD-u, igrate igrice na Playstation-u, spajate se na internet ili čekate na blagajni u supermarketu, niste ni svjesni da je vaš život dotaknuo laser. Ono što se još prije pedeset godina nije moglo ni naslutiti, sada je postala realnost, svakodnevica koju možemo zahvaliti otkriću lasera.
više>>


Međunarodna fizička olimpijada, Zagreb 18. - 25. srpnja 2010.
Ovo najveće i najprestižnije međunarodno natjecanje učenika srednjih škola iz fizike, održano je u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog fizikalnog društva i Sveučilišta u Zagrebu, uz financijsku podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Grada Zagreba. Sudjeljelovalo je 374 učenika iz 82 zemlje koje je ocjenjivalo 80 naših fizičara.
 više>>
Fešta o' fizike, Kistanje 15. svibnja 2010.
I ove godine u OŠ Kistanje bila je domaćin stručnog skupa Županijskog stručnog vijeća nastavnika fizike osnovnih i srednjih škola Šibensko-kninske županije. U događaju popularizacije fizike pod naslovom Fizika svjetlosti do kasno u noć aktivno sudjelovalo je oko 300 učenika i nastavnika iz Kistanja, Ploča, Metkovića, Splita, Sinja, Kaštela, Zadra, Bibinja, Biograda, Zagreba, Knina, Drniša, Trogira i Muća, te lokalno stanovništvo.
 više>>

< prethodna stranica                      slijedeća stranica>