promjena_gustoce.WMV

Photograph

Promjena gustoće
Dvije staklene posude do vrha napunimo vodom. Zatim na balon napunjen vodom pričvrstimo spajalicu te njega i jaje ubacimo u posude. Balon leži na dnu posude isto kao i jaje u drugoj posudi. Počinjemo miješajući dodavati sol u posudu sa balonom. On prvo lebdi u vodi, a zatim ispliva na površinu. Zatim počnemo isto tako dodavati sol u drugu posudu u kojoj je jaje te uočavamo da jajetu treba nešto više vremena da ispliva na površinu. Balon napunjen vodom je približno iste gustoće kao voda oko njega i on bi bez spajalice lebdio u vodi, ali mu spajalica daje dodatnu težinu što ga odmah na početku drži na dnu. Dodavanjem i otapanjem soli u vodi povećavamo njenu gustoću te u trenutku kada ona bude približno jednaka ukupnoj gustoći balona sa spajalicom, balon polako krene prema površini. Jaje zbog svog unutarnjeg sastava, ima još veću gustoću te je u njegovom slučaju trebalo puno više soli i vremena da bi ono krenulo prema površini.
Pokus pripremio Ivan Tadić, učenik 4.c i Petar Žilić,učenik 2.e, SŠ fra Andrije Kačića Miošića, Ploče
Mentor: prof. Martin Lukanović

Created with Web Album Generator