Ciljevi projektaNositelji projekta ''Ljepota fizike'' i ''Fizika ekspres''Natje
aj ''Ljepota fizike''`to je ''Fizika ekspres''?Ljepota fizike u vaaim akolama...Sve o festivalu popularnih predavanja...Tjedan fizikeIzvedbe na javnim mjestimaInteraktivni pokusi...Ljepota fizike i Fizika ekspresLan
ani pokusPovijesni fizikalni pokus...

Ljepota fizike u vašoj školi
 Dr. Pervan održao je znanstveno-popularno predavanje pod naslovom Sladoled – magična mješavina faza...
02. svibnja 2005.
   


“DAN FIZIKE U SREDNJOJ ŠKOLI S
ESVETE

Na ideju profesorice fizike, Antonie Božić, dana 2. svibnja u Srednjoj školi Sesvete organiziran je “Dan fizike” u sklopu Svjetske godine fizike. U dvije učionice postavljeni su mnogi pokusi u interpretaciji naših učenika. Bilo je onih zahtjevnijih pokusa, no bilo je i onih najjednostavnijih, čije produkte koristimo u našoj svakodnevici. U prvoj smjeni obilazili smo pokuse sa velikom zainteresiranošću u interpretaciji maštovitih i dosjetljivih učenika gimnazije i elektrotehničke škole, a zatim smo pošli na predavanje dr. prof. Pervana s Instituta za fiziku.

Gospodin Pervan je svojim predavanjem, pod nazivon “Sladoled – magična mješavina triju faza”, htio preko naših najvećih užitaka (točnije, sladoleda) prikazati fiziku kao nešto vrlo jednostavno, ali istovremeno i komplicirano. Uspio nam je dokazati da fizika nije još jedna nezanimljiva znanost koja se strogo bavi samo zakonima gravitacije ili slično, već nama nešto blisko i poznato. Na žalost, nismo imali privilegiju taj sladoled i probati.

Kao nije rađen u higijenskim uvjetima ... Da, da, profesore, još čekamo na taj sladoled!

Moram priznati da je profesor uspio u svome naumu da nas kroz šaljivo i poučno, ali nadasve zanimljivo predavanje uspije približiti fizici na vrlo jednostavan, ali očito učinkovit način. Nije da se hvalim, ali i sama sam sudjelovala u pripremi sladoleda. Po prvi puta sam vidjela tekući dušik, a već par minuta kasnije, lijevala sam ga u posudu sa sladoledom. Naime, tekući dušik nam je poslužio da sladoled ne moramo hladiti satima, nego je odmah postao gotovo leden. Još jedno novo iskustvo. Čini se da fizike nikad dosta.

Iako je imao velikog udjela u tome, profesor Pervan nije sam u potpunosti zaslužan za naše bolje shvaćanje fizike. Veliki udio ima i dr. prof. Aviani, također s Instituta za fiziku, ali i naši profesori Mate Alilović i Janja Čićek Tadić, koji su svojim strpljivim radom postavili razne pokuse da bi nama učenicima približili fiziku.

Na kraju, tu je i igrokaz u organizaciji profesorice Božić, u kojem su sudjelovali učenici opće gimnazije Sesvete . Na šaljiv način prikazali su Newtona, Galilea i Keplera kao sijede starce kako u međusobnom razgovoru raspravljaju o raznim teorijama i zakonima fizike koji su, vjerujem, mnogim učenicima godinama zadavali muke. I predstava i predavanje su dočekani velikim pljeskom i oduševljenjem nazočnih, na očitu radost i profesora s Instituta i naših profesora.
Imali smo i tu čast da nas posjeti i prof. Željko Jakopović iz Zavoda za školstvo, kojemu smo prvome demonstrirali naše pokuse od spomenutih profesora.

Ako ikoga zanima viđenje “Dana fizike” jedne učenice, definitivno se treba održati što više ovakvih predavanja i to u što više škola, jer fizika nije samo u zadacima.

Važno je spomenuti da smo jedna od rijetkih škola koje su održale
Dan fizike, što nam predstavlja veliku čast. Zahvaljujući svima njima, Dan fizike će nam ostati u lijepom sjećanju.


Marijana Mamić, učenica 2. razreda
Srednje škole Sesvete

Povratak na uvodnu stranicuNatječaj ''Ljepota fizike''''Ljepota fizike'' u vašoj akoliFestival popularnih predavanja
Uredio: Ivica Aviani
design: Antun Čajkovac©